Skip to main content


Arnhem – september 2024 – Het Nederlandse Elektrisch Rolstoelhockeyteam, onder leiding van bondscoach Dick Cochius, is klaar om op jacht te gaan naar hun vijfde Europese titel. Van 21 tot en met 28 oktober 2024 neemt het team deel aan het Europees kampioenschap in Denemarken, waar zij de strijd aangaan met enkele van de sterkste teams uit Europa.

Naast Nederland en gastland Denemarken zullen ook de nationale teams van Duitsland, Zwitserland, Finland, België, Spanje en Italië deelnemen aan dit prestigieuze toernooi. Bondscoach Cochius is vol vertrouwen, maar blijft realistisch: “Dit wordt een zwaar bevochten toernooi, de tegenstand is groot. Toch zijn wij meer dan klaar om de uitdaging aan te gaan.”

Een rijke geschiedenis en een groot doel

Powerchair Hockey is uitgegroeid tot een van de grootste rolstoelsporten in Nederland, met een groeiend aantal regionale en landelijke competities. Internationaal heeft de sport eveneens aanzienlijke vooruitgang geboekt, onder de vlag van World Ability Sport. Het uiteindelijke doel is om Powerchair Hockey erkend te krijgen als Paralympische sport.

Het Nederlands team heeft al een rijke historie met meerdere kampioenschappen op hun naam. In 2022 grepen ze net naast de wereldtitel door in de finale met een “golden goal” te verliezen van Denemarken. Dit jaar krijgt Oranje de kans om revanche te nemen, en dat ook nog eens op Deense bodem.

De weg naar de titel

Het Nederlands team is ingedeeld in Groep A, samen met Spanje, Zwitserland en Duitsland. De eerste wedstrijd staat gepland voor woensdag 23 oktober om 17.15 uur, wanneer Nederland het opneemt tegen Duitsland. Bondscoach Cochius noemt de Duitsers een “geduchte tegenstander”, maar voegt daar vastberaden aan toe: “We zijn er echt helemaal klaar voor.”

Onder de vlag van de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond (NeFUB) is het doel glashelder: voor de vijfde keer Europees kampioen worden.

Leave a Reply